maanantai 28. heinäkuuta 2014

Fiksuja muksuja ja muita lasten kavereita

Pääsääntöisesti meillä pyörivät lasten kaverit ovat fiksuja muksuja. Tervehtivät ovesta tullessaan, touhuavat lasten kesken, ottavat huomioon sen, että täällä on muitakin kuin vain he. Pyytävät, jos tarvitsevat jotain (tyyliin vettä), mutta ennen kaikkea: uskovat puhetta.

Eipä meillä ole lapsille kavereita koskien kuin ihan muutama perussääntö, jotka tekevät olemisen kaikille helpommaksi.

Alle kouluikäisten leikkimiset sovitaan aina aikuisten kesken (pihalla reuhatkoon toki yhdessä vaikka koko taloyhtiön lapset, mutta sisälle ei, jos aikuisten kesken ei ole sovittu).

Kavereita ei lähtökohtaisesti saa tuoda kotiin, jos kotona ei ole aikuista. (En halua joutua lopettamaan hyvää koiraa, jos joku lapsi ei osaakaan toimia, eikä koira välttämättä edes päästäisi sisään.) Esikoinen on tosin saanut jo luvan kavereittensa kanssa olla meillä aikuisten läsnäolosta riippumatta. Toisen kavereista osa voi olla ja osa ei. Kirpun kaverit tarvitsevat aikuisen.

Meiltä pitää iltaisin lähteä ennen kuin pienet menevät nukkumaan. Isot eivät saa lähteä pienten nukkumaanmenon jälkeen enää kavereiden kanssa minnekään (paitsi etukäteen erikseen sovittuna ja oman lapseni ihan itse pyytäen).

Muuten säännöt ovat samat koko täällä olevalle jengille. Lapset voivat ihan itse opastaa kavereitansa, tietävät mihin tarvii luvan ja mihin ei, voivat tarjota kavereille välipalaa samalla kuin ottavat itse ja niin edelleen.

Olenko tiukkis? Natsimutsi? Ehkä. Mutta hei, täällä asuu aika monta ihmistä ja homma pelaa, kun kaikki pelataan samoilla säännöillä.

Hyvin harvoin meillä on ollut kavereiden kanssa mitään meillä olemiseen liittyvää ongelmaa. Ihan totta, on paljon fiksuja muksuja.

Mutta viikonloppuna meni hermot. Jos lapsellani on kotiintuloaika, se tarkoittaa, että lapsi tulee kotiin, kaveri ei. Jos lapseni tahtoo jatkoaikaa, pyytää hän sitä ihan itse. Joko saa tai sitten ei. Perustelen ein lapselleni, en kaverille. Sillä, että kaveri vänkyttää vastaan ja kieltäytyy poistumasta, rimputtaa ovikelloa kymmenettä kertaa ja soittaa vielä vähintään yhtä monta kertaa iltaysin jälkeen, että etkö sä nyt kuitenkin vois olla, ei varmasti saa läpi tahtoaan.

Jäin miettimään, pitäisikö vanhempiin ottaa yhteyttä. Ylireagoinko ärsyyntyessäni (tälle kaverillehan en muuta tehnyt kuin totesin lopulta: "Nyt ei vain käy, heippa!")? Just nyt en tahdo kyseistä lasta meille enää ikinä. Leikkikööt pihalla tai hänen kotonaan, mutta meidän ovelle ei tarvitse tulla urputtamaan ja vänkyttämään.

Luojan kiitos, viikonloppuun mahtui niitä fiksuja muksujakin. Ihan vain muistutukseksi, että suurin osa lapsista kuitenkin on sellaisia. Ja sellaisille meillä on avoimet ovet.

3 kommenttia :

  1. Meillä on oikeastaan ihan samat säännöt meidän porukan kanssa kavereiden suhteen. Ja yleensä homma skulaa niin sanotusti, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Kerran on lapsen kaveri tullut vaatimaan minulta "voisitko poistaa ton pienen, onko sen pakko olla nyt kotona kun sen ääni häiritsee mua" (arvatkaa "poistinko"!) ja yksi viimeaikainen tapaus oli perin kummallinen, kun lapsen kaveri ei halunnut lähteä kotiin. Siis ei niin millään ja kyse oli sentäs jo yhden yön meillä olleesta 13-vuotiaasta pojasta joka oli 12-vuotiaan poikani kaverina siis. Soitteli siis äidilleen ja äiti sanoi että "totta kai sä saat olla siellä niin kauan kuin haluat" - siis kysymättä kuitenkaan sopiko se MEILLE. Sanoin kyllä hyvin selkeesti että yksi yö ja sitten kotio kun meillä on menoja, mutta tää kaveri vaan vänkäs että mä voin ootella täällä teillä kunnes te tuutte takaisin.... Minä olin natsimutsi ja kävelin lopulta autoon ja huusin että kyytiin sieltä, mää vien sun nyt! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä jo etsin tykkää-nappia. Höh ja pöh, kun ei oo semmosta.

      Mulle on ihan sama mihin saakka kavereilla on lupa meillä olla (siis toki potkin kotiinsa, jos tiedän, että niitä odotetaan). Meiltä pitää lähteä silloin kun sanotaan, vaikka olis lupa pitempäänkin. Omille olen myös jankuttanut, että lupa olla johonkin saakka on lupa olla sinne saakka VAIN jos se käy myös kavereiden vanhemmille. Jos käsketään kotiin, niin silloin poistutaan napisematta.

      Poista
  2. sama homma täällä!ja noihin yöpymis-juttuihin muutenki,mä oon lapsille tehny selväks,ett vanhemmat sopii niistä keskenään,ei lapset.Etenki esikois-pojan kans on monta kertaa jouduttu asioiden kans "painimaan",ainoastaan naapurin kaverin luona voi olla yötä,kun vaan muistaa meille vanhemmille siitä ilmoittaa.Selkeesti on kans tehty selväks,millon ei lasten kavereita haluta ottaa vastaan.Rajansa kaikella,ei sitä ison porukan (omasta takaa) tartte kaikkeen ryhtyä.

    VastaaPoista